Obezite Ameliyatı

Obezite ya da halk dilinde şişmanlık olarak bilinen durumla başa çıkabilmek son yıllarda istisnasız herkesin ilgilendiği alan haline gelmiştir. Diyetisyenlerle görüşmeler, bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanımları, egzersiz ya da spor aktivitelerine katılmak kilo verebilmek için son yıllarda yapılagelen aktiviteler olmuştur. Bu önlemlerle bir miktar kilo verip sonra daha fazlasını almak ise sıklıkla karşılaşılan problem olmaya başlamıştır. Sosyal yaşantıyı olumsuz etkileyen bu kilo alımları kişilerin psikososyal dünyasını allak bullak etmeye yeter hale gelmiştir.

Sosyal medyada, kilo verdirmek için “türlü yollar” öneren kişiler ve kurumlar ortaya çıkmış ve faydalı faydasız sonuçlarla obez kişilerin yaşamlarına bir şekilde dokunmaya başlamışlardır. Sağlık profesyoneli olsun olmasın bu insanlardan “destek” alan ve sonrasında fayda görmeyen hatta zarar gören kişiler doğru yolun “sağlık profesyoneli” olan kişilere başvurmakta olduğunu çözümlemişlerdir.

Peki obezite ile savaşırken doğru yol nedir?

Eğer bir endokrinoloji (hormon hastalıkları) veya dahiliye (iç hastalıkları) uzmanı ve sonrasında diyetisyen görüşmesi yapmış hatta spor programlarına dahil olmuş ve sonuç alamamış kişiler sonrasında obeziteyle ilgilenen cerrahi uzmanlarına başvurma yolunu seçerler. Obezite cerrahisi veya diğer adıyla bariatrik cerrahisiyle ilgilenen kişiler genel cerrahi uzmanıdır. Ülkemizde obezite cerrahisi bir yan dal uzmanlığı olarak kabul edilmemiş olup kendisine “obezite cerrahisi uzmanı” ya da bariatrik cerrahi uzmanı” diye paye verilmesi yanlış kullanımdır. Obeziteyle birlikte yandaş hastalık olarak tip 2 şeker hastalığı, hipertansiyon, uyku apnesi, ciddi eklem ve bel problemleri, kalp ve kan yağları bozuklukları olan hastalara “metabolik sendrom” tanısı konulmaktadır. Metabolik sendromun belki de en önemli parçası olan tip 2 şeker hastalığının ortadan kaldırılması amacıyla yapılan ameliyata da “metabolik cerrahi” adı verilmektedir. Bu ameliyatları yapan kişilerin bazıları da kendilerine “metabolik cerrahi uzmanı” ünvanı vermektedirler. Ancak bu kullanım da yanlıştır. Zira ülkemizde metabolik cerrahi de bir yan dal uzmanlığı olarak kabul edilmemiştir.

O halde şunu söyleyebiliriz; eğer obezite probleminiz varsa ve yanı sıra tip 2 şeker hastalığınız da mevcutsa, bu sorunlarınızın çözümü için obezite cerrahisi ve/veya metabolik cerrahiyle ilgilenen bir genel cerrahi uzmanına başvurmalısınız.

Başvurduğunuz cerrah size bilgi birikimi ve tecrübesiyle birlikte vücut kitle indeksinize göre ameliyata uygun olup olmadığınızı değerlendirecek. Eğer ameliyata uygunsanız size bariatrik cerrahi yöntemleri ve/veya metabolik cerrahi yöntemlerinden bahsedecektir. En doğru kararı siz ve doktorunuz birlikte karar vereceksiniz. Tüp mide ameliyatı, mide bypass ameliyatı (gastrik bypass, mini gastrik bypass, transit bipartisyon vb) çeşitleri hakkında sizi bilgilendirecektir. Bu ameliyatların avantaj ve dezavantajları hakkında siz de donanıma sahip olacaksınız. İnternetten araştırdıklarınızı doktorunuzla paylaşacak ve sorular soracaksınız. Alacağınız yanıtlara göre geleceğinizi kendiniz şekillendireceksiniz.

https://www.huseyinsinan.com/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cam ve Pencere Korkuluğu ile Güvenli Yaşam

Syblog.net Önemli Bilgiler Portalı

Konya İmplant Tedavisi - implant Fiyatları